Kunta-Akkuna palvelee kuntalaista

Nyt voidaan nostaa malja kuntien upealle yhteistyölle, sillä Kunta-Akkuna-portaali on avattu maaliskuussa osoitteessa www.akkuna.fi .

Kunta-Akkuna –hankkeessa on rakennettu 12:n kunnan voimin sähköistä palvelualustaa kuntalaisten käyttöön. Kuntalaiselle halutaan tarjota kuntien sähköiset palvelut helposti löydettäväksi ja käytettäväksi. Hanketta vetää Nivala ja muut mukana olevat kunnat ovat: Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Muhos, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Sievi ja Ylivieska. Hankkeen rahoittajana on Valtiovarainministeriön digikannustin ja teknisenä yhteistyökumppanina on Joki ICT Oy.

Kunta-Akkuna-portaalia voi käyttää niin kotona tabletilla tai kaupungilla kävellessä kännykällä näppäillen. Kunta-Akkunasta kuntalainen löytää kunnan sähköiset palvelut ”yhden Akkunan alta”. Portaaliin on koottu kaikki kuntalaisten sähköiset palvelut kuten Wilma, kuntalaisaloite ja kirjastopalvelut. Lisäksi kunnille on rakennettu sähköisiä lomakkeita, esimerkiksi palautekanava ja avustushakemuslomakkeita. Ainoastaan sote-palveluja portaaliin ei ole tuotu. Portaalissa on hyödynnetty kuntien Suomi.fi-palvelukuvauksia, mikä selkeyttää kuntien palvelukuvausten päivitystä ja yhtenäistää ulkoasua.

Kunta-Akkuna-portaali on myös keskustelukanava kuntalaisen ja kunnan työntekijän välillä. Kuntalaisen lähettämät lomakkeet jäävät talteen hänen omalle käyttäjätililleen ja kunnan työntekijä voi tarkastella lomakkeita omasta koontityökalunäkymästään. Tarvittaessa lomake voidaan palauttaa kuntalaisen täydennettäväksi tai kuntalainen ja kunnan työntekijä voivat lähettää toisilleen viestejä portaalissa. Maalis-huhtikuussa Kunta-Akkunasta lähetettiin kuntiin yli 2000 lomaketta. Kuntalaiset ovat mm. hakeneet avustuksia, osallistuneet osallistuvaan budjetointiin ja lähettäneet palautetta kunnille. Lomakkeita on rakennettu kunnille läpi hankkeen ja rakentaminen jatkuu.

Hanketta on vielä mukavasti jäljellä, joten portaalia saadaan kehitettyä lisää hankeaikana. Mukana olevat kunnat ovat tehneet mainiota yhteistyötä, mikä tulee kantamaan myös hankkeen jälkeiseen aikaan.